Rutetabell
Tematurer
Vår meny
Bildegalleri

Vil du bli aksjonær i Oplandske Dampskibsselskap?

14. juni 2023: Obs! Vi er nå tomme for aksjer, men det er mulig å sette seg på venteliste dersom aksjer blir tilbakeført til selskapet. 
 
Kunne du tenke deg å eie en andel i Skibladner? Eller kjenner du noen som kunne det? Oplandske Dampskibsselskap ble stiftet allerede 05.11.1852 og det hører til sjeldenhetene at aksjer kommer til salgs. Vi har nå et begrenset antall aksjer tilgjengelig, men vær rask!

Som aksjonær i Oplandske Dampskibsselskap kan du være med og eie en del av Skibladner. Vi har et begrenset antall aksjer til salgs, til kr. kr. 1000,- per stk. (Obs! Pålydende verdi er kr. 100,-). Den perfekte gaven for den som har alt, og tar seg meget fint ut i glass og ramme, påført eierens navn.

Aksjonærer kan få tilsendt regnskap og årsberetning ved henvendelse til Skibladnerkontoret.
 

Om aksjebrevene


I moderne selskap finnes det ikke aksjebrev, men aksjeprotokoller. I vårt selskap som er mer enn 160 år gammelt har vi fortsatt aksjebrev. 

 

Det Oplandske Dampskibsinteressentskab ble etablert i 1852. I 1917 ble selskaps­ navnet endret til Oplandske Dampskibsselskap. Aksjesalget gikk noe tregt i starten men i 1855 kom det store salget, og i 1856 ble skipet sjøsatt. Selskapet har 15.347 aksjer fordelt på 6.500 aksjonærer. De største aksjonærene er kommuner, fylkeskommuner og banker. Det er over 800 enkeltpersoner som innehar en eller flere aksje. 

Fra starten av ble generalforsamlingen holdt på Lillehammer. Dette var årets første tur, og skipet gikk fra Eidsvoll og innom alle brygger. Et aksjebrev ga den gang en gratis tur i året. De gamle aksjebrevene er flotte og dekorative dokumenter. Aksjebrevet hadde et stort og rart format slik at nesten ingen av de gamle aksje­ brevene er hele, de ble brettet både en og to ganger hvis man skulle ha det med som dokumentasjon på at man hadde krav på gratis tur. Siden 1928 har det ikke vært utbetaling av aksjeutbytte. Dette er også nedfelt i selskapets sine vedtekter. For noen år tilbake var det en bank som ryddet opp, de hadde en del Skibladner­aksjer, disse fikk Oplandske Dampskibsselskap kjøpt og brukte dem som utgangspunkt for nye aksjer etter å ha fjernet bankens navn. Aksjene ble trykket opp nye i 1993 og selges nå til overkurs kr.1000,­ per stykk. 
 

Populært blant samlere 


Hvis du samler på gamle aksjebrev eller verdipapirer, så er du «scripofil». Aksjebrevene fra Oplandske selges en gang i blant på nettauksjoner. Det er som regel ganske slitte og frynsete, men av og til dukker det opp aksjebrev som har ligget på kistebunn siden det ble kjøpt. Disse er verdifulle. I dag kan du få kjøpt et aksjebrev for mellom 1.000 og 3.000 kroner. Mange kjøper det for å ramme inn som et dekorativt motiv på veggen, men det er en gyldig aksje. 
 

Slik bestiller du


Ta kontakt med Skibladnerkontoret eller fyll ut bestillingsskjemaet her.  Obs! Aksjen(e) må betales i sin helhet før utsendelse. Du vil motta et info ark med kontonr for forhåndsbetaling før du mottar aksjen(e). 

 
14. juni 2023: Obs! Vi er nå tomme for aksjer, men det er mulig å sette seg på venteliste dersom aksjer blir tilbakeført til selskapet. 
 
aksjebrev