Rutetabell
Tematurer
Vår meny
Bildegalleri

Sporene til Hellig Olav — Vikingkongen

sp1c9b9a
pilegrimer-dag-fonbaek
Sett av noen dager til sykling i noe av det videste og fineste kulturlandskapet i Norge! Nyt smaken av lokal mat og drikke og bli nærmere kjent med Hamar-regionens St. Olavsarv og kulturarv. Sykkelruten går stort sett på Pilegrimsruten (Nasjonal sykkelveg nr. 7). 

 

skillestrek

PROGRAM  11. —15. juli 2017

 

Dag 1 Tirsdag Lillehammer

På Lillehammer skysstasjon ligger Lillehammer Stasjonen, som er et populært vandrerhjem i gangavstand til mange av byens attraksjoner. Herfra er det kort vei ned til Skibladnerbrygga.

Kl. 15.00 Båttur med DS Skibladner

Skibladner er verdens eldste operative hjuldamper i rutegående trafikk, og gir en ekte opplevelse av dampskipstrafikken på 1800-tallet. Den er også pilegrimsbåt, siden vannveien over Norges største innsjø; Mjøsa, ble brukt som en del av pilegrimsleden til Nidaros. Ombord på skipet kan du nyte det vakre Mjøslandskapet. Etter halvannen time ankommer Skibladner Moelv, hvor det blir utdeling av sykler, kart og turbeskrivelse. Bagasjen vil bli transportert til Kvarstad gård.


Mjøskastellet og Ringsaker kirke

Følg skiltet rute forbi Steinsodden naturreservat. På den lille klippeøya Steinsholmen ligger ruinene av Norges største tårnbygning fra middelalderen. Mjøskastellet skal ha blitt oppført av Kong Håkon Håkonsson i 1234, og ble strategisk plassert her hvor Mjøsa er på sitt smaleste. Ringsaker kirke er en steinbasilika og viet til Olav den Hellige, bygd omkring midten av 1100-tallet. I middelalderen var den et viktig mål for pilegrimer på vei mot Nidaros. Klenodiet er et alterskap fra 1530 utført i Antwerpen med nærmere 100 utskårne bilder. Etter et besøk i kirken, følger du skiltet rute til du kommer til Ringsakerveien og tar av mot Kvarstad gård.
 

Kvarstad gård

Kvarstad gård ligger idyllisk til på en høyde, med historie som kan spores tilbake til vikingtiden. I kårbygningen er det 13 senger fordelt på fem rom, et bad og separat toalett og et bad med toalett i kjelleren. I hovedbygningen er det mulig å leie rom med dobbeltseng og hems med to separate senger, bad med toalett samt to dobbeltrom som deler på ett bad. To-retters middag basert på gårdens produksjon serveres i hovedbygningen.

Moelv - Kvarstad gård: Cirka 15 kilometer.
 

Dag 2 Onsdag Prøysenhuset

Etter frokost tar du en avstikker til Prøysenhuset. Siste strekning sykles på Prestvegen; en gammel ferdselsveg mellom Ringsaker og Veldre kirker. Her ligger Prøysenhuset, bygd til minne om Alf

Prøysen, og husmannsplassen Prøysen, hvor dikteren vokste opp. Stua er tilbakeført slik den sto på 1920-tallet. I museumskaféen serveres husmannskost, kaffe og bakst.
 

Simenstad gard

Simenstad gard ligger tre kilometer fra Prøysenhuset. Den godt bevarte gården, har bygninger med historie tilbake til 1700-tallet og intakt interiør. I juli er det åpen gårdskafé fra kl. 12 -16 med retter blant annet basert på urter, grønnsaker og frukt fra gårdens økologiske kjøkkenhage.

Herfra sykler du inn mot Brumunddal sentrum, for så å fortsette i retning Mjøsa, vekselsvis på asfalt- og grusvei. Du må opp noen bratte kneiker før du på siste topp kan nyte utsikten over Mjøsa før det bærer utfor ned mot Jessnes. Jessnesstranda er en idyllisk strekning med mange fine bade- og rasteplasser. Du kan gjøre et stopp på Fiskehytta, hvor det er badeplass og kiosk. (Åpen fra kl. 12 i sesong.)

Fortsett langs Mjøsa mot Hamar sentrum, forbi byens populære rekreasjons- og aktivitetsområde, badestrender og stupetårn. Etter marinaen går det vei til høyre ut til Tjuvholmen, hvor det ligger en relativ stor gravhaug. Den viser hvor viktig Mjøsa var som kommunikasjonsåre, og kan dateres tilbake til bronsealderen. Ved Stangebrua er det fint utsyn mot naturreservatet Åkersvika og Hamar Olympiahall Vikingskipet. I dette området er det også gjort flere funn, som viser at det var et viktig maktsentrum fra 500-tallet og fram til vikingtidens slutt omkring år 1000. På andre siden av Stangebrua går det slakt oppover på gang- og sykkelvei, til du ser Ottestad kirke og kulturlandskapet som igjen åpner seg i alle retninger. Fortsett på lite trafikkerte bygdeveier mot Bryhni Søndre. Strekning: Cirka 49 kilometer
 

Bryhni Søndre

Bryhni Søndre er tuftet på restene av en middelaldergård, og har gjennomgått et omfattende restaureringsarbeid. Verten forteller gjerne om gårdens historie før middag. Overnatting i restaurert kårbolig fra 1760. Her er ni soverom med 15 senger, tre bad med dusj/toalett, kjøkken med spiseplass og stue med peis. To-retters middag basert på middelalderens kokekunst, serveres her.Dag 3 Torsdag - Stange Vestbygd

Etter frokost kan du sykle samme vei tilbake noen kilometer for så å fortsette på gang- og sykkelvei gjennom Stange sentrum. Etter en slak bakke går det nedover mot Såstad, hvor det lå en sognekirke i middelalderen. Herfra går det nordover igjen på grusvei.
 

Stange kirke

I neste kryss ligger Stange kirke, som er en av Norges eldste middelalderkirker, omtalt allerede i 1225 i Håkon Håkonsens saga. Prekestolen fra 1630 er rikt utsmykket med bibelske motiver. Stange kirke er også kjent gjennom Harriet Backers malerier «Barnedåp» og «Altergang». Hun var gjest i preste- gården mens hun malte sine kirkemotiver. Kirken er åpen for besøk hver dag i juli fra kl 11- 16. Fortsett ut på den asfalterte Vestbygdavegen. Frister det med en svømmetur i Mjøsa, ligger Gillund- stranda ned til venstre. På noen av gårdene langs Vestbygdaveien kan du handle grønnsaker og bær i sesong. Det anbefales en stopp på Elton Søndre, som byr på godsaker som vafler med gårdens jordbær. Her i vesthellinga mot Mjøsa, ligger også storgårdene. Huseby Gård er beskrevet som kongsgård i kongesagaene. Ringnes Gård er nevnt i Olav den helliges saga. Dette var Kjetil Kalvs hovedsete, en nær venn av Olav den Hellige, og som ble gift med kongens halvsøster, Gunnhild.
 

Atlungstad Brenneri

I dette historiske brenneriet ved Mjøsa, produseres 25 000 liter sprit av poteter hver høst. Under omvisningen får du se de imponerende gjæringstankene og opplev atmosfæren i akevittlageret hvor eikefatene ligger på rad og rekke. Etter omvisningen blir det smaksprøver på brenneriets akevitter inkludert Atlungstads egen Pilegrimsakevitt.


Fjetre gård

En kilometer fra brenneriet ligger Fjetre gård, hvor vi får servert tradisjonsmat i gårdspuben. Gården er ett av tre autoriserte serveringssteder i Hedmark for norsk fatmodnet akevitt. Overnatting skjer i en restaurert bygning fra 1750, med 12 sengeplasser fordelt på seks rom, to bad med dusj og toalett, to stuer og et godt utstyrt kjøkken.

Bryhni Søndre - Fjetre: Cirka 23 kilometer.


Dag 4 Fredag Domkirkeodden

I dag går turen gjennom Hamar sentrum og videre til Domkirkeodden. Her lå Hamarkaupangen; middelalderby med Hamarkatedralen, biskopens borg, St. Olavs kloster, urtehage, hospital og skole. På 1500-tallet gikk byen til grunne og store deler av borgen og domkirken ble ødelagt.

Domkirkeodden og Biskopen på Hamar utgjorde et senter mellom Oslo og Nidaros, og mange, både pilegrimer og andre reisende, overnattet ofte i St. Olavs kloster. I dag er Domkirkeodden ett av Norges største middelaldermuseer med domkirkeruinene som hovedattraksjonen. Bli med på en eller flere av museets faste omvisninger fra kl.12 - 15. I tillegg til gregoriansk sang i Hamardomen, anbefales omvisningen i middelalderanlegget og i urtehagen. Ved Domkirkeodden ligger også Pilegrimssenter Hamar, hvor alle er velkommen innom for en prat og mer informasjon om Pilegrimsleden mellom Oslo og Nidaros og regionale vandringer. Fjetre — Domkirkeodden — Hamar sentrum: 15 kilometer.

Clarion Collection Hotel Astoria, overnatting

Hotellet tilbyr 135 nye eller nyoppussede rom. Alle er godt utstyrt med eget bad/WC, TV og trådløst, gratis internett. Hotellet har kort avstand til Hamar stasjon, Pilegrimsleden, Skibladnerbrygga og Domkirkeodden med Hamardomen.
 

Dag 5

Syklene leveres hos Hamarregionen Turistkontor i sentrum. En ekstra dag til overs? Kunsteren Edvard Munch ble født i Løten. Vi anbefaler en sykkeltur langs Munch-ruten til Klevfos, Munch-Senteret og videre til Rokoberget og St. Michaels kirkeruin. 
Havn: Lillehammer
Dato: 11.07.2017
Avgang:
Ankomst:
Pris kr kr. 7310 per person
Prisen inkluderer:

Pris kr 7 310,- per person, som inkluderer:


• Toretters middag, overnatting i dobbeltrom og frokost på Kvarstad gård.
• Toretters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost på Bryhni Søndre.
• Toretters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost på Fjetre gård.
• Kveldsbuffet, overnatting i dobbeltrom, frokost på Clarion Collection Hotel Astoria • Båttur med DS Skibladner fra Lillehammer til Moelv.

• Omvisning og akevittsmaking på Atlungstad Brenneri. • Bagasjetransport, kart og turbeskrivelse.

Ikke inkludert i prisen

• Omvisning på Domkirkeodden under åpne omvisninger. Pris kr 110,- per person. • Drikke til maten.
 

Sykkelutleie

Vi formidler sykkelutleie av sykler med 7 gir, hjelm og lås. Pris kr. 400,- for fem dager. Det er også mulig å leie gode hybridsykler. 
For mer informasjon, booking, ta kontakt med Pilegrimssenter Hamar på tlf. 912 41 229/474 78 266 eller e-post: hamar@pilegrim.info Web: www.pilegrimsleden.no og www.hamar.pilegrimsleden.no 
Mer informasjon 
Ring 61 14 40 80, send e-post  dersom du har spørsmål om denne tematuren. Plasser må forhåndsreserveres. Billettutstedelse to uker på forhånd, deretter ingen refusjon ved avbestilling!
Bestill tematuren i dag!
For gruppebestillinger over 8 personer, vennligst ta kontakt med Skibladnerkontoret per telefon.
Jeg forstår at billetter må være betalt før de kan benyttes om bord og at refusjon ikke kan gis ved kansellering mindre enn 14 dager før turen.

 
calender white
Andre aktuelle turer
rute icon2
Rutetabell og priser
Kjøp et gavekort!
Del i sosiale medier:
dekor akter